2009-03-25 14:28:13• hírek • Balogh Anita

Szeszélyes tavasz - de meddig?

Idén tavasszal derűs napsütés követi a havazást, majd a következő pillanatban eső esik. Annak jártunk utána, vajon minek tudható be a szeszélyes időjárás, amely nem hagyja, hogy fogasra akasszuk a téli ruháinkat.

Jankó Szép István klimatológus szerint egyáltalán nem meglepő az idei márciusi időjárás, a lassú, fokozatos felmelegedés természetes folyamat, amelynek megvannak az előnyei. A klimatológus szerint az utóbbi évekre, az 1999-től 2007-ig tartó periódus tavaszi hónapjaira inkább volt jellemző az anomália, ebben az időszakban sorra dőltek meg a valaha mért meleg-rekordok a Föld egészének hőmérsékletét tekintve. Az említett években az egész világon egy melegebb időszak köszöntött be, és a havat nélkülöző telek után március végén igen rövid átmenettel a nyár következett.

Amit most észlelünk, nem más, mint az elfelejtett tavasz visszatérése, amikor a hőmérséklet fokozatosan melegszik, és ebbe valóban beleférnek havazások is - véli Jankó Szép. Különösnek csak akkor számítana, ha a hótakaró hosszabb ideig megmaradna márciusban. A fokozatos felmelegedés egyik pozitív hatása, hogy nincsenek nagy esők és hirtelen olvadások, így lecsökken az árvízveszély, holott a korábbi években ezek minden tavasszal komoly gondot jelentettek.

Egyes előrejelzések szerint az elkövetkező két hónapban, április és május folyamán, szélsőséges időjárás várható: nappali 25-30 Celsius fokkal és éjszakai fagyokkal. A klimatológus úgy véli, ha ezek az előrejelzések valóra válnak, az már valóban rendkívülinek számítana, ugyanis tavasszal nem jellemző a mi térségünkben az anticiklonok hosszas jelenléte.

Amikor anticiklon befolyásolja az időjárást, ami magas légnyomású légtömegeket jelent, derűs napsugárzást és a felhők hiányát észleljük. A felhők hiánya a felelős a szokatlanul erős felmelegedésért és az éjszakai lehűlésért, mert a felhőtakaró hiánya miatt elszökik a Föld felszíni hője.

Jankó Szép szerint ez az év nem lesz annyira meleg mint a korábbiak, visszatérhet a múlt század 70-es, 80-as éveinek időjárása. A felmelegedés azonban valószínüleg folytatódik, ugyanis 20-25 éves távlatban beszélhetünk éghajlati szempontból jelentős tendenciák azonosításáról, egy hidegebb vagy melegebb év a hosszú távú éghajlat alakulása szempontjából nem releváns.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: